fredag 8 maj 2009

Är ungdomar lata?

I gårdagens debatt så diskuterades huruvida ungdomar är lata eller inte när det gäller jobb. Tydligen så går var fjärde person under 25 år arbetslös. Jag tror helt ärligt att många unga är lata. Eller lata är kanske fel ord men många ställer krav. Oavsett om du är 20 år eller 50 år och är arbetslös så är det enda kravet du kan ställa är att få ett jobb och utföra det bra. När du nått dit, då kan du börja utöka krav. En nöjd arbetsgivare är mer öppen för belöning i form av högre lön. förmåner och ansvarsområden. Och vill man byta jobb så har man via det jobb man har skaffat sig erfarenhet och referenser som är många arbetsgivare anser är viktigt.
Sen är jag lite emot erfarenhetskraven som ställs från arbetsgivare. Många typiska ungdomsjobb t ex i butik är inte svåra att utföra. Svårigheter i början är ju att lära sig rutinerna på den nya arbetsplatsen, kanske deras kassasystem och hur butiken är uppbyggd.
Ett annat typiskt ungdomsjobb är inom vården på en lägre nivå t ex hemtjänst och äldreboenden. Det viktiga när det handlar om omvårdnad är ju inte erfarehet och utbildning utan att man vill jobba med människor. Utbildade undersköterskor som jobbar inom hemtjänst eller på boenden får ändå inte använda sin utbildningen inom yrket. Insulin och omläggningar som annars är "typiska" undersköterskejobb görs inte längre av undersköterskor utan det är sjuksköterskor som gör det.
Inte heller referenser tycker jag är speciellt bra. Jag ger ju inte ut en person som referens om jag inte vet att han/hon har något bra att säga om mig. Dessutom så blir ju folk uppsagda från arbetsplatser med löfte om goda referenser. Vad säger de referenserna egentligen?
Men eftersom det är erfarenhet och referenser är vad arbetsgivaren efterfrågar så är det ju det vi arbetstagare måste samla ihop.
Kanske borde alla gymnasielinjer ha APU perioder. Då ma uder några veckor har chansen att lära sig en arbetsplats som sedan kanske leder till ett extrajobb. Leder det inte till extrajobb så får man iaf intyg, erfarenhet och referenser inför framtiden.

Inga kommentarer: